Gezondheid - 23 okt. 2018

Waarom hijgt mijn hond?

Heb je weleens naar het gehijg van je honden geluisterd? Ze hebben een ander soort adem voor elke gelegenheid. Soms hijgen ze omdat ze gelukkig zijn; soms omdat ze het warm hebben. Er zijn echter tijden wanneer ze hijgen omdat er iets aan de hand is. Gelukkig is er manier om verschil te horen in het gehijg van je hond.  

Ze hijgen omdat ze het warm hebben  

Omdat honden alleen door de voetzooltjes op hun voeten kunnen zweten, zijn ze afhankelijk van andere methoden om koel te blijven. Onder andere dus door te hijgen. Door zwaar te ademen, kan je hond de hete lucht tot vloeistof in hun mond condenseren. Deze koelmethode is niet zo effectief als zweten. Daarom is het van cruciaal belang om je harige vriend goed in de gaten te houden als hij te veel hijgt - vooral op een warme dag. 

Natuurlijk is het normaal dat je hond gaat hijgen nadat ze een hard gerent hebben. Als ze gaan hijgen wanneer ze lopen of spelen, kan het betekenen dat ze plezier hebben. In veel gevallen kan hijgen echter een teken zijn van warmte - en in extreme gevallen van een hitteberoerte.  

Stel jezelf de volgende vragen om zeker te zijn dat je hond niet oververhit raakt: 

  • Is het weer warm? 
  • Voelt mijn hond warmer aan dan normaal? 
  • Heeft mijn hond gehijgd nadat hij gestopt is met bewegen? 
  • Lijkt hun tong langer of gezwollen dan normaal? 

Als het antwoord "ja" is op een van bovenstaande, geef je hond dan de mogelijkheid om zoveel water te drinken als hij maar kan.  

Ze hijgen omdat ze gestrest zijn 

Is een onweersbui net door de lucht gerold? Heeft je hond net de engste/grootste hond van het hondenpark gepasseerd? Ben je net klaar met stofzuigen? Al het bovenstaande kan het hijgen van je hond tot gevolg hebben gehad. 

Net als mensen, kunnen honden snel ademen als ze zich bang of gestrest voelen. In dit geval, geef ze gewoon een goede aai over hun bol, herinner hen wie de liefste is van allemaal, en laat ze zich op hun gemak voelen.  

 Als je niet 100% zeker weet dat ze zwaar ademen omdat ze bang zijn, probeer dan te letten op andere eigenschappen van stress. 

Ze hijgen omdat ze ziek zijn 

Is het vandaag een koude dag? Ben je nog niet met ze uit geweest? Is alles rustig in je huiselijke omgeving? Als dat zo is, kan het hijgen van uw hond het gevolg zijn van een ziekte. Wellicht moet je je hond naar de dierenarts brengen als de zware ademhaling niet wil verdwijnen. Dit lijkt misschien overdreven, maar je wilt geen risico nemen als het gaat om het welzijn van jouw trouwe viervoeter. 

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.