Training & Tips - 20 nov. 2018

11 Tips om vuurwerkangst bij jouw hond af te leren! Mijn hond is bang voor vuurwerk

Hondeneigenaren kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het voorbereiden van hun hond op oudejaarsdag. Ieder jaar op 31 december mogen Nederlanders vuurwerk afsteken. De harde geluiden, de felle kleuren en de geur van het vuurwerk is voor veel honden een groot gevaar.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond niet onvoorbereid oudejaarsdag ingaat. Er is als hondenliefhebber en hondeneigenaar namelijk niks vervelender om aan te moeten zien, dan een bange hond met de staart tussen de benen, aan het schuilen en aan het wachten totdat de drukte allemaal voorbij is.

WatchMyDog bereidt jou en jouw trouwe viervoeter door middel van een aantal handige tips voor, op oudejaarsdag 2018.

Op tijd beginnen met het voorbereiden op vuurwerkangst bij honden

Niemand ken jouw hond beter, dan jijzelf. Als hondenbaasje ben jij dan ook de aangewezen persoon om in te kunnen schatten wanneer jij jou hond moet voorbereiden op oudejaarsdag. Dit verschilt per hond. Probeer de angst van de hond in een vroeg stadium te herkennen. Doe dit door te kijken naar de reactie van de hond op harde geluiden, felle kleuren en bepaalde geuren. Probeer de reactie te herkennen om hiermee om te kunnen gaan. Versterk een reactie absoluut niet, door zelf ook hard te gillen of weg te rennen bij een hard geluid, felle kleur of een bepaalde geur. De hond zal de reactie van het hondenbaasje overnemen.

Speel video’s, cd’s of fragmenten af waarin vuurwerkgeluiden voorkomen

Ga op het internet op zoek naar video’s waarin de geluiden van vuurwerk in voor komen. Speel de video’s, cd’s of fragmenten enkele weken af voordat het oudejaarsdag is. De hond zal enigszins bekend zijn met de geluiden, die de hond zal horen op de oudejaarsdag zelf. Doordat het geluid bekend klinkt in de oren van de hond, zal de hond hier minder van schrikken.

Uiteraard zal dit niet het volledige schrikeffect van daadwerkelijk vuurwerk doen afnemen. Echt vuurwerk heeft namelijk trileffecten, kleureffecten en een veel scheller geluid dan het afspelen van videofragmenten. Toch helpt het enorm in de voorbereiding bij het afleren van vuurwerkangst bij honden. 

Een gratis cd, waarin de geluiden van vuurwerk worden afgespeeld, is te vinden op de site van ‘Dog Trust England’.

Ook op YouTube zijn tientallen gratis video’s te vinden, waarin vuurwerkgeluiden worden afgespeeld om de angst van honden voor vuurwerk te doen afleren, en honden te doen voorbereiden op de geluiden van vuurwerk op oudejaarsdag.

Het vinden van een veilige plek

Vind samen met de hond een veilige plek in huis. Iedere hond heeft een bepaalde voorkeur voor een bepaalde kamer of plekje in huis. Zorg ervoor dat dit plekje extra voorzien is van bescherming om de hond een extra veilig gevoel te geven.

Doe dit door bijvoorbeeld dekens op te hangen, een grote kartonnen doos op zijn kant neer te zetten, of extra beschutting voor de hond toe te voegen. De hond heeft hierdoor meer het idee beschermt te zijn tegen alle harde knallen, felle geluiden en harde trillingen.  

Laat de hond dus naar een plekje gaan, dat de hond zelf heeft aangegeven. Honden zijn heel duidelijk in het bepalen van een plek, waar de hond zich het veiligste voelt. Versterk dit veilige gevoel door een kledingstuk neer te leggen van het persoon, waar de hond het beste naar luistert en zich het veiligste bij voelt. De hond zal de geur van het hondenbaasje herkennen en zich meer op zijn gemak voelen.

Gebruik geen spierverslappers, Ventranquil

Vroeger schreven veel dierenartsen in Nederland Ventranquil voor, om honden aan hun angst voor vuurwerk te doen afhelpen. Ventranquil is een middel om de spieren van een dier te doen verslappen. De hond lijkt hierdoor rustig te zijn, maar heeft in werkelijkheid niet de energie en kracht om op te staan en naar het hondenbaasje toe te vluchten of op zoek te gaan naar een veilige schuilplaats.

Confronteer de hond niet direct met de angst voor vuurwerk

Sommige hondeneigenaren zeggen dat het goed is om een hond direct te confronteren met de angsten van de hond. Dit kan de angst van honden alleen maar doen verergeren. Forceer de hond daarom ook niet om te luisteren en kijken naar het vuurwerk. Als de hond behoefte heeft om een veilige plek op te zoeken, sta dit als hondeneigenaar dan ook toe.

Schenk niet overdreven veel aandacht aan de hond

Wees niet overbezorgd. Het kan voorkomen dat de hond inderdaad ontzettend bang is voor vuurwerk. Indien je hier als hondeneigenaren overdreven op gaat reageren door de hond te blijven troosten, aaien, knuffelen en geruststellen, hiermee wordt de angst van de hond versterkt.

Negeer de angst absoluut niet

Negeer de angst van honden voor vuurwerk absoluut niet. Luister goed naar de hond, kijk naar hoe de hond reageert en observeer het gedrag van de hond. Als de hond behoefte heeft een fysiek contact, sta dit dan ook toe. Negeer vuurwerkangst bij honden absoluut niet.

Het masseren van de hond

Masseren van de hond werkt ontspannend. De hond zal voor een tijdje even de spieren ontspannen en even niet aan alle harde knallen, felle lichten en harde trillingen van het vuurwerk denken.

Bereid van tevoren activiteiten en spelletjes voor

Jouw hond heeft niets liever dan afleiding op oudejaarsdag. Bereid daarom allerlei spelletjes en activiteiten voor om jouw hond ergens anders aan te doen laten denken, dan vuurwerk. Bereid hersenspelletjes of zoekspelletjes voor de hond voor, om ervoor te zorgen dat de hond bezig blijft en niet wordt herinnerd aan de angst voor vuurwerk.

Zorg voor voldoende eten en drinken in huis

Zorg ervoor dat er genoeg te eten, te drinken in huis is en de hond genoeg bezigheden en afleiding heeft gedurende oudejaarsdag. Zeker om twaalf uur ’s nachts, tijdens de wisseling van oudejaarsdag naar nieuwjaarsdag, zal er veel vuurwerk te horen zijn. Kalmeer de hond gedurende dit tijdstip en gedurende de dag zelf, door de hond zo nu en dan te belonen voor goed gedrag met een snack, snoepje of compliment.

Raadpleeg een gedragstherapeut

Mocht het echt niet lukken om geen controle over de hond te kunnen krijgen en ben je ten einde raad? Het inschakelen van een gedragstherapeut is altijd nog een mogelijke optie. Klik hier om de lijst met alle gedragstherapeuten voor honden in Nederland te bekijken. 

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Gezondheid - 20 jun. 2019

6 Tips voor honden met angst voor de dierenarts!

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook? Het kan dieren een hoop stress, spanning en angst o...

Training & Tips - 15 jun. 2019

7 Tips voor het uitlaten van honden in losloopgebieden

In Nederland komen er tegenwoordig steeds meer losloopgebieden voor honden bij. Dat is super, want iedere hondenliefhebb...

Recent Comments

  • No comments are available.