Weetjes en feitjes - 28 mrt. 2019

6 Tips voor honden met angst voor de dierenarts!

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook? Het kan dieren een hoop stress, spanning en angst opleveren. Toch is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk! Of het nou is voor een maandelijkse check-up of omdat jouw hond een probleem heeft, een geregeld bezoek aan de dierenarts is belangrijk voor de algemene gezondheid van jouw hond.

Staat jouw hond met de staart tussen de benen als jullie richting de dierenarts gaan? Met behulp van deze 6 tips maak je een bezoek aan de dierenarts minder eng!

Thuis oefenen

Het klinkt misschien raar, maar je kunt thuis al het bezoek aan de dierenarts naspelen. Net zoals kinderen vroegen ‘doktertje of vader-en-moedertje’ aan het spelen waren, kun je dit ook doen met een hond en dierenarts. Zet de hond op tafel en inspecteert het gebit van de hond, de oren, de gezondheid van de vacht om aan het gevoel te wennen. Geef een gezonde beloning, zodat de hond iets heeft om naar uit te kijken.

Vroeg laten wennen

Laat een pup al vroeg wennen aan het idee van een dierenarts. Maak het bezoek aan de dierenarts zo onschuldig mogelijk, door een hond al sinds kleins af aan bekend te maken met het idee om maandelijks naar de dierenarts te gaan. Ga eens op bezoek voor een kennismaking of intake gesprek met de hond. Hierdoor zal de hond een bezoek aan de dierenarts eerder zien als een uitstapje, dan met iets engs.

Het vervoer naar de dierenarts

Laat jouw hond thuis vast wennen aan de reismand. Zorg dat het een leuke plek is en gebruik de mand absoluut niet alleen maar voor het vervoer naar de dierenarts toe. Honden zullen onthouden, dat die mand te maken heeft met het bezoek aan de dierenarts. Leg het favoriete dekentje in de mand en laat de reismand gewoon een tijdje in de kamer staan.

Daarnaast is het belangrijk om het dier te wennen aan de auto. Begin daarom met het laten wennen aan het idee van een stilstaande auto. Laat het dier lekker rondsnuffelen. Beloon je kat en stel hem gerust. Een volgende keer kun je hetzelfde doen maar dan in de reismand en met een draaiende motor. Tegen de tijd dat je echt naar de dierenarts moet is de ergste stress verdwenen.

Straal zelf rust uit

Honden voelen heel goed aan of je gespannen, ontspannen, vrolijk of bijvoorbeeld boos bent. Kortom, emotie. Dat betekent ook dat als jij een 'niets-aan-de-hand-alles-komt-goed-uitstraling’ hebt, jouw hond meer op z'n gemak zal zijn! Wees dus ontspannen en doe alsof een dierenartsbezoek de normaalste zaak van de wereld is. 

Ook belangrijk: besef dat jij het vaste 'anker' voor je huisdier bent in deze onzekere omgeving. Stel jouw hond daarom op zijn gemak. Aai en spreek rustig toe. Bied steun!

In de wachtkamer

Neem jouw hond op schoot maar houd hem in elk geval aan de lijn. Vaak zijn er andere dieren in de wachtkamer. Dit kan voor spanningen zorgen. Houd een veilige afstand met andere wachtende huisdieren. Besteed in de wachtkamer vooral tijd aan jouw hond in plaats van het lezen van een boekje.

Wees concreet en efficiënt

Probeer de tijd bij de dierenarts zo kort mogelijk te houden. Zorg daarom dat je tijdens het maken van de afspraak al voldoende informatie hebt gegeven aan de assistent. Op die manier weet de dierenarts al precies waar je voor komt. Neem ook alle medische informatie van je huisdier mee zoals een hondenpaspoort, medicijnenlijst en maak voordat je vertrekt een lijstje met symptomen/klachten.

Neem voor alle zekerheid nog even deze 5 belangrijke tips door, die een bezoek aan de dierenarts een stuk gemakkelijker zullen maken!

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.