Training & Tips - 15 jun. 2019

7 Tips voor het uitlaten van honden in losloopgebieden

In Nederland komen er tegenwoordig steeds meer losloopgebieden voor honden bij. Dat is super, want iedere hondenliefhebber gunt zijn of haar trouwe viervoeter vrije tijd in de natuur! Dit kan natuurlijk heel erg leuk en gezellig zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met andere loslopende honden in zo’n losloopgebied.

Als hondenoppasser bij WatchMyDog ben je ervaren met honden en weet je goed hoe je moet omgaan met het gedrag van honden. Mocht je als hondeneigenaar ook wel eens naar zo’n losloopgebied gaan, of ben je een hondenoppasser en wil je hier wat meer over weten? Lees dan verder! In deze blog geven we 7 belangrijke tips wat betreft honden in losloopgebieden.

Laat honden aan de lijn met rust

Een hond zit voor een reden aan de lijn. Als het een vreemde hond is, dan weet je niet waarom de hond aan de lijn zit. Misschien heeft de hond een fysiek probleem, is de andere hond agressief of onzeker. Het kan ook zijn dat een hond aangelijnd zit om een van deze twee redenen. Houd gepast afstand, tenzij de baas aangeeft dat toenadering geen probleem is. Zorg er in ieder geval voor dat mocht jij jouw hond aanlijnen, je voorkomt dat jouw hond aan de hondenriem/hondenlijn trekt.

Laat honden het niet zelf uitzoeken en zomaar rondrennen

Probeer een gespannen sfeer te voorkomen, want dat kan uit de hand lopen. Als een hond niet gediend is van een andere hond, loop er dan in een grote boog omheen en zoek de confrontatie absoluut niet op. Laat jouw hond nóóit andere honden opjagen. Je kunt denken 'hij doet nooit iets', maar je weet nooit hoe vreemde honden op jouw hond reageren. Misschien is de andere hond wel angstig, onzeker of getraumatiseerd.

Zorg dat de hond niet achter joggers/ruiters/fietsers aanrent

Ook al weet jij als hondenoppasser of hondeneigenaar, dat jouw hond alleen wil spelen, het kan erg vervelend zijn als er plotseling een hond achter je aan komt rennen. Zelfs in een losloopgebied. Dit is namelijk een plek waar mens en dier samen kunnen komen, niet een soort vrijplaats waar honden alles mogen doen. Houd je hond zichtbaar onder controle.

Spelen met de hond is leuk tot op een bepaalde hoogte

Grijp in als de andere hond niet wil spelen/angstig is/boos wordt óf als de eigenaar dit niet wil. Als de eigenaar vraagt om afstand te houden, doe dat dan. Mocht jouw hond een speelmaatje hebben gevonden, dan is het leuk om ze samen hondentrucjes te leren.

Ruim hondenpoep op

Ruim hondenpoep op. Ook in een losloopgebied. Ook als het niet 'verplicht' is. Zo kweken we niet alleen tolerantie bij de niet-hondenbezitters, we hebben zelf ook baat bij frisse uitlaatveldjes, toch?

Respecteer elkaar

Zoveel mensen, zoveel honden, en iedereen is anders. Houd rekening met elkaar en respecteer de ander. Wees vriendelijk naar andere mensen, let op de lichaamstaal van andere honden. Respect is enorm belangrijk. Bovendien voelen honden de emotie van het hondenbaasje of hondenuitlater ook aan!

Geniet vooral van het uitlaten van de hond in losloopgebieden

Als je bewust met je hond gaat wandelen, dan zal je er ook veel meer van genieten. Samen spelen met de bal, rennen en ravotten vergroot je band met het dier. Ga niet de hele tijd lopen bellen of appen, maar kijk om je heen. Zie het als een uitstapje met de hond. Probeer zelf ook tot rust te komen. Honden voelen deze ontspanning aan en zullen het hierdoor veel meer naar hun zin hebben.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.