Home Weetjes en feitjes - 10 okt. 2018

Mist mijn hond me echt wanneer ik er niet ben?

We missen allemaal onze honden wanneer we ze moeten achterlaten. Of we nu vakantie vieren, naar het werk gaan of iets heel anders doen, het is nooit makkelijk om onze honden achter te moeten laten. Voelen ze zich echter op dezelfde manier? Zeker, de meeste pups zien er hartverscheurend uit als we vertrekken en gedragen zich alsof ze een Oscar hebben gewonnen als we terugkomen. Dit gaat allemaal goed en wel, maar denken ze aan ons als we er niet zijn? Kunnen honden net als ons tijd kijken?

 

Wat zegt het onderzoek ons?

 

Een studie gepubliceerd in “Psychology Today” onthulde dat honden ons meer missen als we een langere tijd weg zijn geweest. De studie, die fMRI-gegevens verzamelde over verschillende honden, vond dat de honden enig begrip van tijd hebben. Volgens het onderzoek begroetten puppy's hun baasjes met meer enthousiasme na twee uur dan 30 minuten. Toen onderzoekers de honden na vier uur ophaalde, vonden ze echter geen verschil.

 

Met andere woorden, honden kunnen hun baasjes beginnen te missen vanaf het moment dat ze uit elkaar gaan, maar tot een maximaal van twee uur. Na twee uur maakt het niet uit of de honden na 6 uur zouden worden opgehaald of 2 uur.

 

"Oké, goed," hoor ik je zeggen, "maar missen onze honden ons, of missen ze gewoon mensen in het algemeen?"

 

De wetenschap heeft daar ook een antwoord op. Een ander onderzoek leverde honden op met drie verschillende geuren: het baasje, iemand die hen bekend was en die van een vreemdeling. In elk geval reageerde de hond het meest positief op de geur van hun baasje. Bovendien was elke hond bereid om bij de deur te wachten wanneer ze de geur van hun baasje niet meer konden detecteren. Hetzelfde gold niet voor de andere twee geuren. Het was niet gebleken dat de pups meer interesse toonden in de geur van de bekende persoon dan de vreemdeling.

 

Wat zijn de waarschuwingssignalen als m’n hond me mist?

 

Natuurlijk, onderzoek of niet, alle honden blijven uniek. Hoewel alle honden zijn baasjes zullen missen, zullen sommigen beter omgaan met de oppasperiode dan anderen. De vraag is; hoe is jouw hond?

 

Als ze je missen meer dan ze kunnen verdragen, dan zal je hond je een paar veelbetekenende tekens geven. Kauwen op je bezittingen, huilen als je weggaat, en naar de deur staren nadat je weg bent zijn allemaal belangrijke indicatoren. Het is ook belangrijk te observeren hoe je hond zich gedraagt als je terugkomt; ze kunnen op je been leunen of ze kunnen vrolijk door het huis rennen.

 

 

Dus ... wat kan ik eraan doen?

 

Inzichten als deze kunnen je vaak het gevoel geven dat ze problemen veroorzaken in plaats van oplossingen. Niemand van ons wil dat onze honden zich ellendig voelen, maar we kunnen helaas niet altijd bij ze zijn. Misschien is je werkplek niet hond vriendelijk. Misschien bezoek je een vriend of familielid die niet van honden houdt (geloof het of niet, deze mensen bestaan). Wat de reden ook is, je zult ervoor moeten zorgen dat jouw hond niet te eenzaam is in je afwezigheid.

 

Zoals het bovenstaande onderzoek laat zien, geven honden er de voorkeur aan om bij hun baasjes te zijn, maar ze voelen zich nog steeds warm tegenover bekende mensen. De oplossing? Door je harige vriend met iemand bekends te laten, bied je hem een gerustheid aan die de afwezigheid zal kalmeren. Als je een familielid of buur niet kunt vinden om deze rol te vervullen, overweeg dan om een hondenoppas te kiezen waar je op kunt vertrouwen. Na een paar bezoeken zal jouw hond de oppas al meteen herkennen. Hondenoppassers zullen jouw als baasje natuurlijk nooit vervangen, maar ze zullen de eenzaamheid voor je hond verlichten. Benieuwd? Bekijk hondenoppassers hier!

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.