Weetjes en feitjes - 5 feb. 2019

Dit moet je weten als je met de hond met het openbaar vervoer (ov) wilt reizen!

Je neemt het liefste jouw trouwe viervoeter overal mee naartoe, ook als je eventjes op stap gaat met het openbaar vervoer (OV)! Toch loop je als hondeneigenaar al snel tegen een aantal beperkingen gaan als het gaat om het reizen met honden in het openbaar vervoer, kost het bijvoorbeeld geld en is het reizen met een hond in de bus, metro, tram of trein overal toegestaan? Niet getreurd! Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor iedere hondeneigenaar in zowel het binnen- en buitenland in combinatie met het openbaar vervoer!

Reizen met een assistent hond

Assistent honden reizen altijd gratis als begeleider. De assistent hond moet voorzien zijn van een zichtbaar tuigje, dekje of beugel met het logo van een hulporganisatie om duidelijk aan te tonen dat het om een begeleidende hond gaat.

Reizen met de hond in de bus, tram en metro

Honden en andere huisdieren mogen over het algemeen gewoon gratis mee in de bus, tram of metro in Nederland. Als je een kleine hond hebt die op schoot kan, is er sowieso geen probleem. Een grotere hond die kort is aangelijnd en geen overlast veroorzaakt mag ook gewoon mee in de bus, tram of metro. Neemt de hond wel een plaats in, dan kan de chauffeur of bestuurder een gereduceerd tarief vragen. En mocht de hond overlast veroorzaken dan mag de bestuurder beslissen om je hond te weigeren.

Huisdieren mogen geen zitplaats innemen. Kleinere huisdieren (dus ook honden) reizen altijd gratis, mits de dieren in een draagbare tas of kooi zitten of op schoot worden gehouden. Ook moet jouw hond zich goed gedragen en geen overlast veroorzaken voor andere bestuurders.

Reizen met de hond en de trein in het binnenland

Bij de NMBS (Nationale Spoorwegen in België) mag je je hondje gratis meenemen in de trein, mits hij in een mand of kooi past. De Nederlandse Spoorwegen hanteren dezelfde regels. Heb je een grotere hond, dan moet je een 'dagkaart hond aanschaffen'. Zo’n kaartje kost ongeveer rond de €3,10 en is te koop aan het loket bij een station.

Het is niet toegestaan om met jouw hond of ander huisdier te reizen tijdens spitsuren.

Reizen met de hond en de trein in het buitenland

In de Thalys, TGV, ICE International en de Intercity Brussel zijn honden onder voorwaarden toegestaan. In de Thalys, TGV en ICE International reizen kleine honden op schoot of in een mand zonder problemen en gratis mee. Behalve bij de TGV, daar moet je ook voor kleine huisdieren een kaartje kopen. Verder geldt voor al deze treinen dat grote honden zijn toegestaan, mits aangelijnd, gemuilkorfd en voorzien van een vervoersbewijs voor de hond. In de Eurostar en de Ski- en Zonthalys zijn helaas geen honden toegestaan, met uitzondering van blindgeleide- en hulphonden.

Reizen met de hond in het stad- en streekvervoer

Kleine honden en andere kleine huisdieren die in een tas "verpakt" zijn of op schoot zitten, of kort zijn aangelijnd mogen gratis meereizen.

Reizen met de hond in een Flixbus

Om veiligheidsredenen mogen er geen huisdieren met de bussen van Flixbus worden vervoerd. Met uitzondering van hulphonden die een passagier met een handicap begeleiden en dit vermeld wordt in een officiële medische verklaring of een certificaat. Dit vervoer is gratis, maar moet telefonisch minimaal 36 uur voor vertrek worden geregistreerd.

Reizen met de hond aan boord van de waterbus

Honden die meevaren op de Waterbus of Aqualiner mogen gratis mee. Mits ze kort zijn aangelijnd en goed gedrag vertonen. Medepassagiers mogen niet lastig worden gevallen.

Check voordat je op pad gaat altijd even de website van de betreffende vervoerder wat precies de regels zijn omtrent huisdieren. De informatie uit dit artikel is een goede richtlijn, de precieze kosten en regels kunnen variëren. Meestal gelden voor hulphonden uiteraard uitzonderingsposities.

Natuurlijk is het heel fijn dat je hond mee kan op reis, maar het belang van het dier staat altijd voorop. Houdt jouw hond niet van reizen? Laat 'm dan toch liever thuis, uiteraard onder begeleiding van een goede en betrouwbare hondenoppas in jouw buurt. Denk uiteraard ook aan het welzijn van de hond, de gesteldheid van de hond en de medepassagiers aan boord van het openbaar vervoer.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.