Home Training & Tips Weetjes en feitjes - 5 okt. 2018

Een hond laten wennen aan een baby

Dier en mens hebben ontzettend veel gemeen met elkaar, naast de gedeelde energie en passie voelen dier en mens emoties ontzettend goed aan. Wat voor dieren niet tot nauwelijks te begrijpen is, is de komst van een nieuw gezinslid.

Wij mensen hebben negen maanden lang de tijd om te wennen en verheugen aan het idee dat er een gezinsuitbreiding zal plaatsvinden. Bij honden is dit compleet het tegenovergestelde. Het is daarom ook belangrijk om tussen hond en baby een band te doen opbouwen. Hoe went een hond aan een pasgeboren baby?

Een band opbouwen tussen hond en baby

Kinderen en honden kunnen de ideale maatjes van elkaar zijn, als ze op de juiste manier kennis met elkander hebben gemaakt. Kinderen en honden voelen elkaar aan, zullen met elkaar spelen en zullen troost zoeken bij elkaar op moeilijke momenten.

Het opbouwen van een band tussen hond en baby voor de geboorte

Het opbouwen van een band tussen hond en baby begint al tijdens de zwangerschap. Het plots introduceren van een nieuw gezinslid kan ontzettend verwarrend en eng zijn voor een hond. Rijd daarom al enkele maanden voor de geboorte rond met een kinderwagen door het huis. Laat de kinderwagen vooral in het zicht van de hond staan, zodat dit niet een nieuw voorwerp voor de hond is. De hond zal gewend zijn aan het geluid van het rondrijden van de kinderwagen en zal hier niet meer van schrikken.

Ook zal het idee van een nieuwkomer in het gezin wennen zijn voor de hond. Het in huis nemen van een babypop biedt hiertoe uitkomst. Doe net alsof de babypop de baby is en verzorg de babypop meermaals per dag. Het afspelen van babygeluiden tijdens het verzorgen van de babypop zal de hond doen wennen aan het huilen van de baby. Maak de hond tijdens het verzorgen duidelijk, hoe de hond zich moet gedragen. Zo zal de hond leren om rustig op zijn beurt te moeten wachten, als de baby wordt verzorgd.

Het opbouwen van een band tussen hond en baby na de geboorte

Het kan een redelijke impact hebben op jullie trouwe viervoeter als de baby er daadwerkelijk is.

Erg belangrijk is het geven van voldoende aandacht aan zowel hond als kind. Hierdoor zal de hond zich niet benadeeld en vergeten voelen. Verdeel daarom voldoende de aandacht tussen kind en dier.

Geef de hond bijvoorbeeld, iedere keer nadat je de baby in bed hebt gelegd of aandacht hebt gegeven, een minuutje aandacht. Richt je alleen op de hond, knuffel met de hond. aai de hond en vertel de hond dat jullie trouwe viervoeter het goed doet. Beloon de hond bijvoorbeeld wanneer de baby de fles krijgt. Hierdoor voelt de hond zich niet achtergesteld.

Ook is het belangrijk om de hond te laten wennen aan het trekken aan oren en staart. Dit is uiteraard niet om de hond te pesten of te irriteren, maar om de hond te laten wennen aan het idee dat pasgeboren baby’s en peuters niet weten wat aaien is. Baby’s en peuters grijpen om hun heen en zullen de hond daarom ook soms ongewenst aan hun staart trekken of aan hun oor zitten. Als de hond dit nog nooit heeft gevoeld of heeft meegemaakt, kan de hond dit als vervelend ervaren. Het is daarom belangrijk om de hond hier al aan te laten wennen.

Zorg ervoor dat de hond ook een plekje heeft om zich te kunnen terugtrekken. Geef de hond het gevoel altijd veilig en op zichzelf te kunnen zijn. Hierdoor zal de hond zich kunnen terugtrekken, op het moment dat het even te veel wordt voor de hond. Creëer samen met de hond een plekje dat echt alleen van de hond is. Creëer dit plekje bijvoorbeeld niet in de woonkamer, want dan voelt de hond zich niet alleen en zal het bijzijn van de mens merken.

Honden en baby’s alleen laten

Hoe lief de hond ook is, hoe goed de hond ook luistert of hoe trouw de hond ook is, laat in geen enkele geval hond en baby alleen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is iets wat je jezelf nooit meer zal vergeven.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.