Home Weetjes en feitjes - 10 okt. 2018

Een hond voorbereiden op de winter

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw buitenpret te hebben. Het is weer bijna winter, dus dat komt goed uit! Toch kan het laten buitenspelen van honden in de winter gevaarlijk zijn. WatchMyDog bereidt jou en jouw trouwe viervoeter voor op de winter met zes tips voor honden in de winter.

Zoutvergiftiging

Het is iets waar de meeste mensen in eerste instantie niet direct aan denken, maar honden kunnen een zoutvergiftiging oplopen na het buitenspelen in de sneeuw. Om gladheid te voorkomen wordt er dagelijks pekel gestrooid om sneeuw en ijs te doen smelten. Deze pekel kan aan de poten of vacht van de hond blijven kleven, na het buitenspelen in de sneeuw. De klachten kunnen optreden binnen 72 uur. De meest voorkomende klachten zijn braken, diarree en vermoeidheid bij de hond.

Voorkom zoutvergiftiging door de hond goed schoon te maken na het buitenspelen, de wandeling of het uitlaten.

De voetzolen van een hond

De lichaamstemperatuur van een hond wordt geregeld via de voetzolen en de tong van een hond. Te veel sneeuw of ijs kan de hond doen onderkoelen. Bovendien zal ook pekel kunnen blijven kleven aan de kussentjes op de voetzool.

Voorkom onderkoeling en pekel aan de kussentjes op de voetzool door de voetzolen van een hond in te smeren met vaseline, alvorens het buitenspelen, de wandeling of het uitlaten.

Honden en ijs

Sommige honden zijn er gek op, glad ijs. Andere honden zijn er doodsbang voor. Honden op ijs kunnen echter voor problemen zorgen. De meeste honden zullen uit hunzelf niet snel op het ijs gaan, maar als de hond achter een eend aanzit, zal het niet uitwijken voor een bevroren plas.

Doordat honden niet tot nauwelijks grip op het ijs zullen hebben, zullen de honden hun nagels uitzetten in het harde ijs. De nagels van de hond kunnen hierdoor beschadigen of afbreken. Het ijs kan hierdoor ook beschadigen, wat kan zorgen voor een wak waarin de hond terecht kan komen.

Bovendien bestaat de kans dat de hond zal uitglijden op het ijs, wat kan zorgen voor pijn in gewrichten, botten of spieren.

Zorg ervoor dat de hond warm blijft

Blijf in beweging. Voorkom stilstaan in de sneeuw wat voor onderkoeling kan zorgen bij de hond. Maak de vacht geregeld droog met een droogdoek om een natte vacht te voorkomen. Voor honden met een korte vacht of kale buik, kan eventueel een hondenjas of hondendeken worden aangeschaft.

Als de hond begint te rillen, in zichzelf is gekeerd en niet tot nauwelijks contact meer maakt met het baasje, problemen heeft met ademhalen of een zwakke hartslag heeft, dan heeft de hond het koud. De huid kan blauw opzwellen en er kan pijn in oren, mond of neus voordoen. Breng de hond zo spoedig mogelijk in een minder koude omgeving. Geef de hond iets lauws/warms te drinken en voorzie de hond van een deken.

Gebruik absoluut geen kruik om de hond op te warmen! Net als bij mensen, is de overstap van erg koud naar erg warm te veel! Warm de hond in geval van onderkoeling geleidelijk op door middel van een deken.

Verlichting

In de winter wordt het sneller donker. Veel mensen denken zichtbaar te zijn, door aan de zijkant van de weg te gaan lopen onder het licht van de lantaarnpalen. Extra verlichting is absoluut geen overbodige luxe. Voorkomen gevaarlijke situaties en zorg voor een reflecterend veiligheidshesje, reflecterende halsband of een knipperlichtje.

Verwijder lange haren

Tussen de voetzolen, onder de buik en aan de achterkant van de poten hebben sommige hondenrassen ontzettend lange haren. De lange haren kunnen aan elkaar vastvriezen of er kunnen zich sneeuwklompjes vormen. Dit voelt ongemakkelijk en pijnlijk aan voor de hond. Knip daarom overtollig haar weg om dit te kunnen voorkomen.

Als er zich sneeuwklompjes in de haren ontstaan, ontdooi deze dan! Trek de sneeuwklompjes nooit van de haren af. Knijp de sneeuwklompjes aan de hondenharen desnoods kapot.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Gezondheid - 20 jun. 2019

6 Tips voor honden met angst voor de dierenarts!

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook? Het kan dieren een hoop stress, spanning en angst o...

Training & Tips - 15 jun. 2019

7 Tips voor het uitlaten van honden in losloopgebieden

In Nederland komen er tegenwoordig steeds meer losloopgebieden voor honden bij. Dat is super, want iedere hondenliefhebb...

Recent Comments

  • No comments are available.