Gezondheid - 1 dec. 2018

Het herkennen en het voorkomen van verlatingsangst bij honden!

Honden en mensen komen in veel aspecten met elkaar overeen. Mensen voelen zich vaak verlaten, angstig of bang wanneer ze alleen worden achtergelaten. Ditzelfde geldt voor honden. Van nature is alleen zijn of achtergelaten worden voor honden een onveilig en onprettig gevoel. Een hond is ten slotte ontzettend trouw aan het hondenbaasje.

Geen enkele hond wil dan ook graag alleen zijn, maar voor sommige honden levert alleen zijn ook echt grote problemen op, een van deze problemen is verlatingsangst bij honden. Verlatingsangst kan ontwikkeld zijn op jonge leeftijd bijvoorbeeld door verwaarlozing, maar ook later na een traumatische ervaring als mishandeling, of een herplaatsing. 

Hoe voorkom je verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst kun je voorkomen door de hond vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan alleen zijn. Steeds een paar minuutjes per keer, opbouwen tot enkele uren. Uiteraard mag dit nooit te lang duren. Een hond moet ten slotte net als de mens voldoende eten, drinken, aandacht krijgen en de mogelijkheid hebben om even buiten de deur te kunnen gaan. Moet je toch vaak de deur uit? Regel een betrouwbare hondenoppas in jouw buurt om de eenzame uurtjes te overbruggen.

Honden die niet vanaf jonge leeftijd gewend zijn om alleen te zijn, kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en om het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

Herken de symptomen van verlatingsangst bij honden

Huilen, blaffen, slopen, zelfverwonding, ijsberen, plassen in huis zijn de voornaamste tekenen van verlatingsangst bij honden. Ook niet eten en drinken terwijl de hond alleen is, of extreem blij en hyper zijn als je weer thuiskomt na afwezigheid zijn symptomen van verlatingsangst bij honden. Het is van groot belang om deze symptomen te herkennen, zeker als hondenoppas! Het kan zijn dat een hond die normaal gesproken zich keurig gedraagt toch ineens sloop- of stressgedrag vertoont. Dat kan duiden op verlatingsangst en moet dus ook zo worden benaderd -  dit soort gedrag is nóóit bedoeld om gewoon 'vervelend' te zijn.

Zelfvertrouwen

Het opbouwen van alleen-tijd is belangrijk, maar de sleutel tot succes bij verlatingsangst ligt ingewikkelder. Honden die sterk last hebben van verlatingsangst missen vaak zelfvertrouwen. De hond heeft opnieuw het vertrouwen nodig, dat ze in een warm 'nest' leven waar ze niet worden verlaten. Bied de hond daarom dat warme nest. Geef de hond een veilige en rustige schuilplaats in huis waar het altijd fijn vertoeven is. Ga volop met hem wandelen en spelen en geef hem veel affectie. 

Moe en voldaan

Zorg dat je hond vóórdat hij alleen moet zijn lekker moe en voldaan is. Ga dus eerst een flink stuk wandelen en spelen zodat de hond z'n energie kwijt is. Verlaat je huis alleen als de hond rustig en relaxed is. Doe dit bijvoorbeeld ook voordat je gaat slapen, hierdoor zal de hond een goede en volledige nachtrust maken. Bovendien zal dit voorkomen dat jij als hondeneigenaar wakker gemaakt wordt door jouw hond!

Let op je gedrag

Sleutels pakken, schoenen aan doen, stressend door het huis lopen, je vertoont waarschijnlijk bepaalt gedrag als je weggaat waardoor de hond al in paniek kan raken! Doe dit soort dingen dan ook eens als je niét weggaat: pak je sleutels en doe je jas aan, maar blijf thuis. 'Ontkoppel' je gedrag dus van de verlatingsangst van je hond, zodat zijn paniek rondom het weggaan vermindert.

Is jouw hond uitbundig blij om jou weer te zien als je thuiskomt? Begroet je hond vriendelijk en kalm, laat weten dat je ook blij bent om je hond te zien maar zorg dat je zijn hyperactiviteit niet erger maakt.

Wennen aan alleen zijn

Honden die ernstige verlatingsangst hebben moeten rustig wennen aan jouw afwezigheid. Verdwijn gedurende dag voor korte tijd. Ga gewoon even naar een andere kamer en kom na een paar minuten weer terug. Doe alsof er niets aan de hand is en beloon de hond met wat lekkers als hij kalm en ontspannen blijft. Blijf dit herhalen totdat je ook korte tijd echt de deur uitgaat. Raakt de hond in paniek? Stop de oefening gewoon even en start opnieuw na een aantal dagen. Je hond moet leren dat alleen zijn niet eng is en dat hij niet wordt gestraft voor alleen zijn of voor eventueel probleemgedrag. Het gaat om vertrouwen en een goede band tussen jou en je hond kan daar echt bij helpen.

Hondenoppas

Zorg bij een nieuwe hondenoppas voor een uitgebreide intake en kennismaking. Ga samen met je hond en de hondenoppas wandelen. Verken samen met je hond de woning van de hondenoppas en geef bij het logeren zijn favoriete mandje, kleedje en andere spulletjes mee. Zorg dat de hondenoppas net als jij de hond voldoende liefde, affectie en vertrouwen geeft zodat hij zich zelfverzekerd en op z'n gemak voelt.

Een hondenoppas kan een uitstekende oplossing zijn om je hond gezelschap te houden als jij er even niet kunt zijn. Vind een betrouwbare hondenoppas in jouw buurt, wanneer je er zelf eventjes niet kunt zijn of word een hondenoppasser bij WatchMyDog.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.