Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes hun hond uitlaten met dit prachtige weer. Voor veel hondenbaasjes is er niks fijner dan een zomerse avondwandeling met hun trouwe viervoeter. Toch is niet iedereen even blij met de oplopende temperaturen. Honden zijn zeer gevoelig voor warmte. Als hondeneigenaar moet je op een aantal gevaren letten tijdens het uitlaten van de hond met warmte.   

Hoe gaan honden om met de warmte?

Oververhitting ligt voor honden al snel op de loer! Het menselijk lichaam is in staat om zichzelf op tientallen manieren te doen afkoelen. Honden daarentegen koelen zichzelf af door middel van hun tong, namelijk door hijgen. Daarnaast verliezen honden warmte via hun poten, de voetzolen. Dit zijn de enige twee manieren waarop honden zichzelf kunnen verkoelen. Honden zijn daarom ook zeer gevoelig voor hoge temperaturen.

Fietsen met de hond

Veel hondenbaasjes fietsen met hun hond. De hond aan de halsband en het hondenbaasje op de fiets. Het lijkt een ideale manier van het uitlaten van de hond. De hond kan de longen uit zijn of haar lijf rennen, en het baasje heeft ook nog eens lichaamsbeweging. Honden ervaren dit echter heel anders. De frisse wind bijvoorbeeld, die door je haren blaast tijdens het fietsen, zal door honden niet gevoeld worden. 

De hond moet zich enorm inspannen om het fietstempo van het hondenbaasje bij te kunnen houden, hierdoor loopt de lichaamstemperatuur van de hond enorm hoog op. Honden verliezen hitte door middel van hijgen, en via de poten. Door de hoge temperaturen op de dag, is de temperatuur van het wegdek ook toegenomen. De hond zal dus niet tot nauwelijks in staat zijn om warmte te verliezen via de poten.

Fietsen met hond is dus toch niet zo’n ideale manier van uitlaten tijdens de warme zomerdagen! De kans op oververhitting kan een serieus risico zijn.

Honden in de bench met warmte

Iedere eigenaar heeft andere regels voor zijn of haar huisdier. Sommige hondenbaasjes laten hun hond liever niet los in huis rondlopen als ze eventjes een uurtje weg zijn. Dit is dan ook de reden dat veel mensen met een hond een bench in huis hebben. 

Met warm weer moet je oppassen voor honden in een bench. Zelfs een kwartiertje boodschappen doen, of een bezoekje brengen aan een kennis kan al te veel zijn. De temperaturen in de huiskamer kunnen ontzettend snel oplopen, mensen sluiten niet voor niets hun ramen, deuren, lamellen en rolluiken.

Veel eigenaren plaatsen de bench vaak in een afgesloten omgeving, zoals een serre. Door lichtinval via de ramen zal de omgeving binnen een mum van tijd opwarmen. Plaats een bench daarom op een koudere locatie, als de garage.

 

Honden in de auto

Het is de laatste tijd een onderwerp dat ontzettend veel onder het licht gehouden wordt, ‘honden in de auto’. Het is zelf iets, dat volgens veel personen als een strafbaar feit moet worden gezien.

Het bekendste voorbeeld is het achterlaten van een hond in de auto, terwijl het baasje even snel wat boodschappen moet kopen. Wat veel mensen niet weten, is dat de temperatuur in een afgesloten auto binnen enkele minuten kan oplopen tot wel 50 graden! De hond kan geen kant op en raakt oververhit. Helaas kan dit zelfs ook nog slechter aflopen.

Kom je een auto tegen waarin een hond is achtergelaten bij warm weer? Neem dit dan serieus!

Kijk allereerst naar de ademhaling van de hond en probeer een inschatting te maken hoe lang de hond al in de auto zit. Het is belangrijk om een aantal vragen in het achterhoofd te houden: ‘Hijgt de hond op een niet-natuurlijk tempo? Hoe ligt de hond erbij? Is er condens op de ramen zichtbaar? Probeert de hond contact te leggen met voorbijgangers door te blaffen of springen?’

Als dit het geval is, sla direct alarm! Bel onmiddellijk de politie of dierenambulance en volg hun instructies op!

Probeer niet in paniek te raken. De hond bevindt zich in een stressvolle situatie. Het is warm in de auto en de hond is niet bij zijn of haar baasje. Ga daarom direct op zoek naar de eigenaar van het dier. Alarmeer eventueel voorbijgangers. Doe dit voorzichtig en op een zorgvuldige manier. Praat en werk met een rustige stem. De hond zal harde geluiden als dreiging zien en zal in paniek raken, wat niet bevorderlijk is bij de warme temperaturen in de auto.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.