Gezondheid - 10 mei 2019

Hoe zorg ik voor een oudere hond?

Help, mijn hond begint ouder te worden! Zorgen voor een oudere hond kan best lastig zijn. Hoe zorg je het beste voor een oude hond? Welke problemen kun je voorkomen door simpelweg genoeg te weten over hoe je voor een oudere hond moet zorgen? Kan mijn hond grijze haren krijgen?

Wanneer is een hond oud?

Wat is oud voor honden? Het gezegde luidt dat een mensenjaar gelijkstaat aan zeven hondenjaren. Maar, is dit wel zo? De ene hond wordt sneller oud dan de andere hond. Wanneer een hond echt oud wordt hangt af van ras en soort hond. Hondenrassen, waarvan de honden van nature ‘groter’ zijn zullen ‘eerder oud worden’. Maar, sommige honden laten nauwelijks of pas heel laat ouderdomsverschijnselen zien. Eigenlijk net als mensen!

Net als bij mensen kan de vacht van de hond ook vergrijzen! Bovendien worden de haren stugger en doffer van kleur. Ook kun je het enorm merken aan het energieniveau van de hond. De hond wordt eerder moe en zal zich wat afstandelijker kunnen gedragen.

Lichaamsbeweging

Oudere honden kunnen last krijgen van hun gewrichten. Een oudere hond kan bijvoorbeeld last hebben van rennen, opstaan of lopen. Je merkt dat de hond trager handelt. Pijn zal niet snel te merken zijn bij honden. Het is normaal dat deze verschijnselen optreden naarmate de hond ouder wordt. Spierkracht en conditie nemen af. Pas de intensiteit van je wandelingen en het spelen met de hond aan en dwing de hond niet om te snel of te wild te bewegen. Dit kan problemen veroorzaken!

Merk je dat de hond pijn heeft en bijna niet meer kan handelen door ouderdom? Dan is het wel belangrijk om de dierenarts te laten checken. Honden verbergen graag hun pijn voor mensen en daarom is het onze verantwoordelijkheid om klachten in een vroeg stadium op te sporen. Jij als hondeneigenaar kunt dit het beste doen, want jij kent je hond het allerbeste!

Nagels verzorgen/vachtverzorging

Het is belangrijk om de vacht van een hond gezond en glanzend te houden. Doordat verschillende lichaamsfuncties vertragen of verslechteren krijgen veel honden een wat doffere vacht, meer uitscheiding in de oren en ogen. De haren kunnen ook grijs worden. Het is zichtbaar dat de haren korter kunnen zijn dan voorheen en wat ‘scherper’ aanvoelen.

Comfort

Oudere honden slapen meer dan jonge honden. Zorg daarom dat je hond een warme, rustige plek heeft in huis waar hij niet gestoord wordt.

De juiste hondenoppas

Oudere honden blijven behoefte houden aan gezelschap, beweging en het bijzijn van een hondenoppas. Oudere honden zijn wel zelfstandiger dan jonge honden, maar zullen altijd aandacht nodig hebben. Zorg dat je hond zich nooit eenzaam hoeft te voelen, ook niet als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zorg voor een betrouwbare hondenoppas in jouw buurt.

Blijf beste vriendjes en geniet!

Het gaat misschien wat moeilijker dan voorheen om alles op het niveau van vroeger te doen, maar geniet samen van ieder moment! Wandel, speel en doe alles wat jullie voorheen ook deden. Doe dit uiteraard wel op het juiste tempo, want dat ligt anders bij oudere honden. Belangrijk is om vooral samen mooie momenten te koesteren, te creëren en te delen. Dat is waar iedere hondenliefhebber gek op is!

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.