Weetjes en feitjes - 6 jan. 2019

Honden en echtscheidingen, wat gebeurt er met jouw harige vriend?

Voor velen van ons, zijn onze honden (terecht) een deel van het gezin. Dit betekent dat we met een moeilijk dilemma te maken krijgen in het geval van een scheiding. Om de belangen van jouw hond voorop te stellen en te weten wat je in een dergelijke situatie moet doen, is het handig om voldoende te worden geïnformeerd. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat een hond niet lijdt aan een (dreigende) scheiding? 

In de meeste relaties is er geen eenduidige 'eigenaar' van de hond. Misschien kreeg je pas een relatie toen je de hond al had, wat nu een onafscheidelijk deel is geworden van het leven van jou en jouw partner. Of, omgekeerd, je bent gehecht geraakt aan de hond van je partner. Je hebt misschien ook je hond samen gekozen. Niettemin, in het geval van een echtscheiding, moet je beslissen met wie de hond gaat wonen. In sommige gevallen is een rechter betrokken bij de toewijzing van het dier aan een van de twee partners. Gelukkig zal de rechter altijd rekening houden met het welzijn van de hond in dit soort situaties. 

Overeenkomsten voor honden 

In de ogen van de wet is je hond een object. Het is daarom 'toegewezen' op dezelfde manier als een bank of tafel in een conflict over de bewaring. Er zijn inderdaad geen regels zoals die er zijn voor kinderen. Desalniettemin maken veel partners duidelijke afspraken (mogelijk met de hulp van een bemiddelaar) over waar de hond zal verblijven en wanneer, evenals de kosten die samenhangen met de verzorging, dierenartsrekeningen, eten, hondenopvang etc. Tijdens een gelukkig huwelijk of partnerschap, kan het verleidelijk zijn om dergelijke in je achterhoofd in gedachte te houden. Het is echter een goed idee om de verschillende scenario's en de bijbehorende oplossingen op papier te documenteren, in geval dat. Op die manier is jouw geliefde huisdier verzekerd van de juiste zorg en stabiliteit die het verdient, en je weet precies wat jouw verantwoordelijkheden zijn in het geval van een breuk. Stel je de volgende situatie voor: 

  • Wie heeft de hond oorspronkelijk gekocht / gekregen? 
  • Met welke partner heeft de hond de sterkste band? 
  • Welke partner kan de meeste tijd besteden aan de zorg? 
  • Welke partner heeft de grootste financiële middelen tot zijn beschikking? 

Het is van essentieel belang om het welzijn van de hond voorop te stellen. Een scheiding kan enigszins rommelig en emotioneel zijn. Maar vergeet niet dat veranderingen aan het gezin ook een belangrijke bron van stress is voor een hond. Veel huisdieren zijn extreem gevoelig voor spanningen, dus het is belangrijk om zowel tijdens als na de scheiding rustig te blijven. 

Als je als gezin samen bent, is er meestal iemand thuis die voor de hond kan zorgen. Als je alleen bent en overdag aan het werk bent, is er vaak weinig tijd over voor. Een hondenoppas kan je tijdens de dag helpen wanneer je aan het werk bent. Ook sluiten veel ex-koppels overeenkomst af over de verzorging van de hond zoals die ook voor de kinderen zijn gemaakt. Op die manier krijgt jouw hond nog steeds voldoende aandacht en hoeven de kinderen hun trouwe viervoeter niet te missen. 

Toegang tot valkuilen 

Hoewel sommige honden graag in twee huishoudens wonen, is co-ouderschap meestal geen prettige ervaring voor een hond. Inderdaad, schakelen tussen twee werelden kan zeer verwarrend zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat je de opvoeding, regels en dagelijkse routine van de hond zorgvuldig afstemt. Een nieuwe thuisomgeving kan voor een hond erg onaangenaam zijn, vooral als er een nieuwe partner aanwezig is. Een hond kan ook meer gehecht zijn aan een van de twee. Een hond die zijn 'favoriete' eigenaar mist, kan depressief worden, wat zich kan uiten in overmatig likken / krabben, plassen in het huis, verlies van eetlust en andere gedrachsproblemen. 

Help je hond door deze moeilijke periode heen. Straf ze niet als ze 'ondeugend', ongehoorzaam of gestresseerd gedrag vertonen. Geef ze in plaats daarvan de tijd die ze nodig hebben. Joew hond heeft immers gewoon een normale reactie op een abnormale situatie. Zorg ervoordat de ophaal en brengtijden kalm en ruzievrij zijn en geef je hond veel geruststelling. Laat een hond zich geleidelijk aan zijn nieuwe leven aanpassen door ervoor te zorgen dat het nieuwe huis bekende elementen bevat, zoals hun eigen mand en knuffels. En geef je hond extraaandacht door lange wandelingen te maken en.  

De ideale oplossing? 

De beste oplossing voor veel honden (en een die steeds vaker voorkomt bij kinderen), is dat ze in het oorspronkelijke 'ouderlijke' huis blijven. Dit creëert een stabiele thuisomgeving voor alle betrokkenen. 

We zijn benieuwd naar je ervaringen. Wie 'bezit' de hond in jouw relatie? Heb je afspraken gemaakt over wat je moet doen bij een breuk? Heb je momenteel co-ouderschap van een hond? Je kunt een opmerkingen hieronder of op onze Facebook-pagina achterlaten. 

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Gezondheid - 20 jun. 2019

6 Tips voor honden met angst voor de dierenarts!

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook? Het kan dieren een hoop stress, spanning en angst o...

Training & Tips - 15 jun. 2019

7 Tips voor het uitlaten van honden in losloopgebieden

In Nederland komen er tegenwoordig steeds meer losloopgebieden voor honden bij. Dat is super, want iedere hondenliefhebb...

Recent Comments

  • No comments are available.