Training & Tips - 10 mrt. 2019

Hondentraining of Puppycursus - Dit moet je weten!

Hondentrainingen zijn leuk, leerzaam en versterken de band tussen jou en jouw hond enorm. Voordat je een hondentraining boekt, is het belangrijk om een aantal zaken te overwegen! Het ideale soort training verschilt namelijk per hondenras, type hond, persoonlijkheid van de hond, hondeneigenaren en het beschikbare budget voor een hondentraining. Wat zijn de voordelen van het volgen van hondentrainingen?

Hondentrainingen zijn niet alleen voor kleine honden, puppy’s. Het aanleren of verbeteren van bepaalde vaardigheden en gedrag is belangrijk voor honden van iedere leeftijd. Dit zijn de voordelen van een hondentraining of hondencursus voor iedere leeftijd hond.

Voordelen van een hondentraining voor puppy’s

 • Puppytraining helpt jouw hond om socialer te worden;
 • Het zorgt er ook voor dat jouw pup de basiscommando’s leert of het trekken aan de riem afleert;
 • Tijdens een hondentraining ben je in staat om de hondentrainer allerlei vragen te stellen;
 • Het leren kennen van hondeneigenaren, en belangrijker, het vinden van aansluiting voor de hond.

Voordelen van een hondentraining voor volwassen honden

 • Je bent nooit te oud om te leren, en dit geldt natuurlijk ook voor honden;
 • Een hondencursus zorgt er ook voor dat jouw hond geestelijk uitgedaagd en actief blijft;
 • Hondentraining helpt bij het verbeteren van de gehoorzaamheid, discipline en andere vaardigheden;
 • Je kunt natuurlijk ook een training volgen om specifieke gedragsproblemen aan te pakken.

Voordelen van een hondentraining voor herplaatste honden

 • Gedragscursussen kunnen helpen om specifieke gedragingen te verbeteren of af te leren;
 • Wat voor cursus jullie ook volgen, het zal hoe dan ook het zelfvertrouwen van de hond verbeteren.

Verschillende soorten hondentrainingen

Hoe iedere soort hondentraining er precies uitziet, verschilt per trainer, de locatie en de specifieke doelgroep van deze lessen. Iedere training ziet er weer anders uit en bij iedere hondentraining valt er weer van alles nieuw te leren! Hieronder staan een aantal handige weetjes over de meest voorkomende soorten hondentraining.

Puppycursus en puppysocialisatie

Deze lessen zijn bedoeld voor kleien honden van ongeveer een jaar oud, die alle nodige inentingen hebben. Puppy’s moeten gesocialiseerd worden om goed samen te leren gaan met andere honden en mensen, en om rustig te blijven in verschillende soorten situaties. Een puppycursus is een goede manier om hier de eerste stappen in te zetten! Zeker als nieuwe hondeneigenaar is dit een van de vier belangrijke dingen die je kunt doen!

In dit soort cursussen wordt ook de basis voor gehoorzaamheidstraining gelegd, zodat jouw hond meteen een goede start maakt. Voor puppycursussen geldt vaak een leeftijdslimiet, zodat alle honden die meedoen kunnen spelen met honden die op dat moment in dezelfde ontwikkelingsfase zitten.

Gehoorzaamheidstraining en gedragstraining

Gehoorzaamheids- of gedragscursussen helpen jou en je hond om de basiscommando’s die je hond al kent te verbeteren. Dit soort training kan helpen om ongewenst gedrag af te leren, of juist om de discipline van jouw hond te verbeteren. Deze lessen zijn goed geschikt voor hondenbaasjes die hun eigen kennis willen verbeteren, of die hun honden willen helpen trainen voor sporten.

Wat moet je weten voordat je een hondentraining boekt?

Lees de website van de hondentraining goed, en doe ook wat eigen vooronderzoek op internet, zodat je van tevoren goed weet voor wat voor cursus je jullie inschrijft. Bekijk de reviews!

Soms is het mogelijk om eerst een proefles te volgen, zodat je zeker weet dat de stijl en sfeer van de training goed bij jullie passen voordat je een volledige cursus boekt.

Vraag aan de trainer hoe de honden worden beloond en gestimuleerd. De meeste trainers werken voor het belonen van positief gedrag, maar er zijn ook nog steeds trainers die juist werken volgens het bestraffen van negatief gedrag. Dit kan een aversie hebben als het gaat om het training van jouw hond!

Als het kan, is het vaak een goed idee om eerst een keertje te gaan kijken bij een les, voordat jullie zelf meedoen, ook weer een soort proefles dus! Je leert ook meteen de trainer kennen! Test de kennis van de hondentrainer door bijvoorbeeld te vragen, ‘waarom likken honden zichzelf en andere honden?’, ‘is mijn hond te zwaar of heeft mijn hond overgewicht?’ of ‘waarom vertoont mijn hond jaloers gedrag?’ Op deze manier test je de vaardigheid, kennis en kunde van de hondentrainer. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond van alles wordt aangeleerd of afgeleerd van iemand zonder enige vorm van kennis.

Wil je graag een bepaalde sport doen met je hond, of wil je een uitgebreid gehoorzaamheidstraject volgen? Dan is het misschien een goed idee om een trainer of school te vinden die verschillende soorten lesprogramma’s aanbiedt.

Goede trainers zullen je nooit dwingen om iets te doen waar jij of je hond zich niet goed bij voelt en zullen altijd de controle houden over de klas, andere honden en hun baasjes!

Hoewel hondentrainingen vooral draaien om het aanleren van gehoorzaamheid of trucjes, zitten er ook veel sociale voordelen aan het volgen van een cursus. Als jullie de juiste training hebben gevonden, zal jouw hond je maar al te graag willen laten zien hoe goed hij zijn nieuwe vaardigheden kan toepassen. Een leuk vooruitzicht, toch? Geniet ervan!

Heb jij nog meer tips voor andere hondenbaasjes bij het kiezen van een hondentraining of puppycursus? Deel jouw verhalen met de DogBuddy-community via FacebookInstagram of in de reacties hieronder.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

 • No comments are available.