Gezondheid - 22 jan. 2019

Is mijn hond te zwaar? 9 Tips om te voorkomen dat jouw hond aankomt!

Ongeveer 50% van de Nederlandse honden hebben overgewicht. We belonen onze geliefde honden vaak met een smakelijke traktatie als een daad van vriendelijkheid. Maar hoe goed je dit ook bedoeld, dit kan ertoe leiden dat je hond zwaarlijvig wordt en als gevolg daarvan een aantal gezondheidsproblemen ondervindt!

Korte wat zwaarlijvige honden lijden vaak aan problemen met hun gewrichten, gebrek aan uithoudingsvermogen, kortademigheid, lethargie en pijn tijdens het sporten. Ze kunnen ook ernstige klachten ontwikkelen, zoals diabetes, allergische reacties, urinewegproblemen en zelfs depressie. Het helpen van je hond om een ??gezond gewicht te behouden, is essentieel om ervoor te zorgen dat ze fit en gelukkig blijven. Maar hoe ga je hiermee om?

Heeft mijn hond overgewicht?

Gezonde honden hebben een zichtbare taille en een abdominale 'plooi'. Je zou in staat moeten zijn om hun heupbeenderen en ribbenkast te voelen (maar niet in staat om ze te zien). Als je de ribbenkast van je hond niet meer kunt voelen en ze hebben een duidelijk 'reserve' aan vet, dan hebben ze waarschijnlijk overgewicht. Je hond zal ook lusteloos worden en meer voedsel vragen.

De meeste honden bereiken hun optimale gewicht rond 1 jaar oud, hoewel sommige grotere rassen doorgroeien tot 1,5 tot 2,5 jaar oud. Je hond moet na dit punt niet meer zwaarder worden.

Als je niet zeker weet of je hond het juiste gewicht heeft, ga dan naar je plaatselijke dierenarts en vraag hem om dit te controleren. Je kunt ook het gewicht van je hond thuis in de gaten houden. Om dit te doen, ga jij eerst op uw weegschaal en noteert je je eigen gewicht. Ga vervolgens met je hond op de weegschaal staan ??en noteer het gecombineerde gewicht. Het verschil tussen de twee is logischerwijs het gewicht van je hond.

Honden die een overmatige hoeveelheid voedsel consumeren, die onvoldoende bewegen en / of gecastreerd zijn, lopen een groter risico op obesitas. Gewichtstoename is echter een geleidelijk proces, dus je merkt de extra kilo's niet meteen. Daarom is het raadzaam om het gewicht en de algemene gezondheid en het welzijn van uw huisdier regelmatig te controleren.

Hoe kun je voorkomen dat je hond aankomt?

9 Tips om ervoor te zorgen dat je hond een gezond gewicht behoudt

1) Train je hond: Gemiddeld moeten honden 3-4 keer per dag worden uitgelaten, inclusief 1 langere wandeling van ongeveer een uur. Je kunt deze wandelingen aanvullen met extra activiteiten, zoals hardlopen, fietsen of spelletjes spelen, geurtracering en verstoppertje enz. Dus, stel je hond echt op de proef en zet hem aan het werk!

2) Maaltijden meten: Controleer de verpakking van het hondenvoer om te bepalen hoeveel gram je hond dagelijks nodig heeft. Weeg dit nauwkeurig af met behulp van keukenweegschalen. Let op: deze hoeveelheden gaan uit van een volledig dieet. Als je je hond wilt belonen met een tussendoortje, geef ze dan tijdens de maaltijden minder om te compenseren.

3) Houd het lichaamsgewicht van je hond in de gaten: Als je het voer van je hond zorgvuldig meet, en je hond nog steeds aankomt, verlaag dan geleidelijk de hoeveelheid van elke portie. Omgekeerd, als je merkt dat je hond een beetje aan de magere kant is, voeg dan een beetje extra toe aan hun maaltijd.

4) Maak van de maaltijden een moment van kalmte: Eet je hond alles in één ruk op? Gebruik dan een speciale langzame voerkom. En geef honden met een bijzonder vraatzuchtige eetlust kleine porties meerdere keren per dag, in plaats van de hele maaltijd in een keer. Als je meerdere honden hebt, laat hen dan afzonderlijk dineren. Dit houdt de vrede en voorkomt dat ze elkaars voedsel op eten.

5) Creatieve voeding: Moedig je hond aan om echt te 'werken' voor het eten. Verspreid brokjes door het hele huis, zodat je hond gedwongen wordt te 'jagen' voor hun eten. Ze zullen genieten van dit spelletje omdat het hun natuurlijke jachtinstinct bevredigt! Je kunt ook leuke puzzels voor honden kopen, zoals snack-ballen of snuffel-matten (je kunt ze zelfs zelf maken), die urenlang plezier hebben in 'snuffelen en zoeken'.

6) Geef snacks met mate: Stop met het verwenen van je hond in een eindeloze stroom van lekkernijen en verstrek in plaats daarvan functionele snacks (bijvoorbeeld als beloning tijdens de training of om aan de kauwbehoeften van je hond te voldoen).

7) Doorbreek het bedelen: Honden met neiging om te bedelen zullen zijn meestal sneller aankomen dan honden die dat niet doen. Bedelen is een aangeleerd gedrag dat ook kan worden afgeleerd. Probeer je hond te belonen door hem in plaats van een snoepje te aaien, knuffelen of toespreken. Je hond zal ook di took zeker opvatten als een belonging..

8) Roep de hulp in van een viervoetige vriend: Als het gaat om lichaamsbeweging, dan kunnen wij mensen gewoon niet concurreren met onze viervoetige vrienden. Overweeg daarom een ??tweede hond om ze voldoende lichamelijk en geestelijk uitgedaagd te houden. Je kunt ook een hondenoppas worden bij WatchMyDog en op die manier een speelkameraadje voor je hond vinden en tegelijk lokale hondeneigenaren voorzien van een broodnodige service.

Zoek een hondenoppas: Kan je je hond niet voldoende stimuleren? Zorg dan voor een hondenoppas om ze geamuseerd te houden tijdens die periodes dat je niet thuis bent. Veel WatchMyDog-hondenoppassers hebben specifieke ervaring en maken graag tijd vrij. En er zijn talloze sportieve hondenoppassers en hondenliefhebbers die graag willen wandelen, hardlopen, spelen of fietsen met je hond.

Heeft je hond (extreem) overgewicht?

Moet je hond afvallen? Geen paniek! Er is genoeg dat je kunt doen om je hond te helpen. Het helpen van je hond om die overtollige kilo's kwijt te raken, moet worden aangepakt met een geleidelijke en verstandige aanpak. Raadpleeg je dierenarts, die precies kan bepalen hoeveel gewicht je hond moet verliezen en de huidige gezondheidstoestand moet beoordelen. Ze kunnen ook indien nodig speciale dieetvoeding voorschrijven.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.