Training & Tips - 11 feb. 2019

Moet je de tanden van jouw hond echt poetsen?

Het onderhouden van de mondgezondheid en het kiezen van de beste methode zijn onderdeel van de zorg voor je hond. Veel mondproblemen kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van een hond. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit te voorkomen. Moet je de tanden van je hond echt poetsen of zijn er andere manieren?

Gezonde tanden

Onze honden zijn vleeseters, dus afhankelijk van sterke tanden om het voedsel te kunnen kauwen. Ontstoken tanden of tandvlees veroorzaken niet alleen pijn en ongemak, maar kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen in de vorm van een allergische reactie. Bacteriën in het tandvlees kunnen de bloedbaan binnendringen en elders in het lichaam problemen veroorzaken, bijvoorbeeld in de nieren of zelfs in het hart. Daarom is het belangrijk om goed voor de tanden van je hond te zorgen!

Voeding en tanden

Een gezonde voeding draagt ??bij aan een gezond gebit. Net als bij mensen kan slechte voeding ontstekingen veroorzaken. Omgekeerd kunnen bepaalde voedingsmiddelen de tanden gezond houden: speciaal, hard voedsel kan langs de tanden wrijven tijdens het kauwen, waardoor de tanden worden gereinigd. Maar deze commerciële zogenaamde tandheelkundige traktaties zijn niet het enige. Vaak zal je hond ze inslikken zonder erop te kauwen, zonder dus het reinigende effect. Bovendien bevatten veel snacks een hoog gehalte aan koolhydraten, zoals granen. Deze kunnen de kans op tandplak en tandsteen vergroten. Daarom is onze aanbeveling om voedsel van hoge kwaliteit te geven met een hoog percentage vlees en zo weinig mogelijk koolhydraten, dit zijn 7 gezonde traktaties die jij kunt geven aan jouw hond. 

Kauwen voor gezonde tanden

Honden houden ervan om op dingen te kauwen. En het goede is dat langdurig kauwen hun tanden schoonmaakt! Kies gedroogd vlees, zoals stierenlever of runderhuid, onbewerkt bot (van niet-staande delen), of kauwspeeltjes zoals een touw.

Controleer de tanden zelf

Het is belangrijk om de tanden van je hond elk jaar door de dierenarts te laten controleren als onderdeel van de jaarlijkse vaccinatie- en gezondheidscontrole. Maar het is ook belangrijk om regelmatig zelf naar de tanden te kijken om eventuele problemen vroegtijdig tegen te kunnen gaan.

Het is het beste om je puppy op jonge leeftijd aan een routineonderzoek te laten wennen. Maar zelfs als ze ouder zijn, kun je hem of haar laten wennen aan een tandheelkundige controle. Begin eerst met het aaien van je hond rond het hoofd en masseer vervolgens zacht de mond. Is je hond nu ontspannen? Vervolgens kun je voorzichtig de mond openen om de tanden te controleren.

Het tandvlees moet er stevig, roze en gezond uitzien. Pigmentvlekken komen vaak voor en vormen geen probleem. Rood, bloedend tandvlees kan duiden op een ontsteking en als het niet wordt behandeld, kan het tandvlees zacht worden met als gevolg dat de tanden uiteindelijk loskomen. Controleer ook op tandplak: schone tanden zijn wit, terwijl tandplak geel of bruin wordt en zich ophoopt tegen de randen van de tanden en kiezen.

Tekenen van gebitsproblemen

Als er een probleem in de mond is, kan het pijn of ongemak veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een gebrek aan eetlust. Kwijlen of niet willen spelen met de mond zoals touw trekken kan wijzen op gebitsproblemen. Ook als een hond lusteloos wordt, plotseling gewicht verliest, of als ze blijven zeuren, kan dit een indicatie zijn van mondproblemen. Slechte adem is een ander teken: een gezonde hond heeft nooit een stinkende mond! Als je een van deze dingen waarneemt, ga dan naar een dierenarts om ze te laten controleren.

Is tandenpoetsen echt nodig?

Sommige dieren lijden vaak aan gebitsproblemen, terwijl anderen levenslang gezond zijn zonder klachten. Naast voeding en levensstijl, is aanleg ook een factor in gebitsproblemen.

Als je de overtollige voedselresten vanaf het moment waarop ze jong zijn met een wattenstaafje of gaas na elke maaltijd verwijdert, is tandenpoetsen in de meeste gevallen niet nodig. Maar als je hond de neiging heeft om gebitsproblemen te krijgen, kan het nodig zijn om regelmatig de tanden te poetsen met een zachte tandenborstel, een stuk gaas of een speciale doek die om uw vinger wikkelt. Je kunt ook een tandpasta specifiek voor honden gebruiken.

Laat eerst je hond wennen aan de tandenborstel of het reinigingsdoekje en bouw het langzaam op tot twee of drie keer per week. Je hoeft de binnenkant van de tanden niet te reinigen omdat zed at zelf met de tong schoonkrabben.

Ben je een hondenoppas bij WatchMyDog en heb je ervaring met tandheelkundige zorg? Onderscheid je dan van de rest en vermeld deze speciale vaardigheden op je profiel.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Gezondheid - 20 jun. 2019

6 Tips voor honden met angst voor de dierenarts!

Veel honden zijn bang om naar een dierenarts te gaan. Jouw hond ook? Het kan dieren een hoop stress, spanning en angst o...

Training & Tips - 15 jun. 2019

7 Tips voor het uitlaten van honden in losloopgebieden

In Nederland komen er tegenwoordig steeds meer losloopgebieden voor honden bij. Dat is super, want iedere hondenliefhebb...

Recent Comments

  • No comments are available.