Gezondheid - 15 mei 2019

Moet je je hond toestaan om aan je gezicht te likken?

Veel hondenbezitters zijn bekend met de manier waarop honden laten zien dat ze je lief vinden. Daar is de kwispelende staart die laat zien dat ze blij zijn, het gajank als ze je hebben gemist hebben voor een lange tijd, en natuurlijk, er is de kwijlende-al-over-je-gezicht honden lik wanneer ze je gezicht likken. Maar, waarom likken honden zichzelf, hun hondenbaasje en andere honden?

Bij het laatste vraag je je misschien af of het wel echt fris is, zo’n honden lik. Honden kunnen immers in twijfelachtige situaties zitten gedurende dag met het snuffelen en likken aan van alles en nog wat.

Als je te niet in de gelegenheid ben geweest om je dierenarts erom te vragen, maak je je dan geen zorgen: wij hebben het voor je uitgezocht. In deze blog hebben we experts gevraagd of het gezond is om je hond je gezicht te laten likken.

Het slechte nieuws eerst

We gaan het gewoon zeggen: wetenschap zegt dat het kussen van je mond op de bek van een hond een gezondheidsrisico is. Een studie gepubliceerd in het Journal of Medicine and Life toonde met name aan dat zoönosen, veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen die tussen dieren en mensen kunnen overspringen, het grootste risico van een ziekte kunnen zijn.

De meest voorkomende zoönosen bij honden zijn hondsdolheid, salmonella, leptospira en e.coli. Er zijn echter ook veel anderen. En dat zijn slechts de virale, bacteriële zoönosen. Er zijn ook parasieten, zoals Giardia en Mijnworm.

Maar het is niet alleen het ziekterisico dat je zou moeten weerhouden om je hond aan je gezicht te laten likken. Wanneer je begint na te denken over alles waar honden hun neus in steken, van vuilnis tot dode dieren, wordt het idee van een schattige kleine lik op de neus minder wenselijk.

Dus helaas is kusjes krijgen van je hond over het algemeen vrij ongezond. Nu, een zoentje zal af en toe waarschijnlijk niet zoveel invloed op je hebben. En als het je hond lukt om een ??paar goede liktjes op je wang of nek te krijgen, raak dan niet in paniek. Je kunt eenvoudig je gezicht met zeep wassen zonder je teveel zorgen te hoeven maken.

Probeer echter zoveel mogelijk de likjes te beperken. En je wilt absoluut honden ontmoedigen om kinderen en baby's likken, die nog geen sterk immuunsysteem hebben omdat het dan wel eens verkeerd kan aflopen.

Maar niet alle hoop is verloren

Er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat de bek van je hond minder gezondheidsrisico’s met zich meedraagt.

Laten we het eerst over tandhygiëne voor honden hebben. Net als mensen kunnen honden profiteren van het dagelijkse poetsen. In feite zou je een routine moeten opzetten waarin je die tanden eenmaal per dag schoonmaakt. In aanvulling op deze dagelijkse poetsessies, zorg ervoor dat je regelmatig reinigt met de dierenarts hulp. Over het algemeen gebruiken dierenartsen de anesthesie zodat de hondenmond veilig en grondig kan worden schoongemaakt.

Probeer ook zo veel mogelijk om je hond in de gaten te houden als ze buiten zijn. Voor dat je het weet zit de neus in weet ik wat. Het beste zou zijn als je het gezicht gaat herkennen wanneer ze naar je terug komen alsof ze willen zeggen: "Je zult nooit geloven wat ik net heb gevonden! Het is walgelijk! "Om dat soort praktijken te voorkomen, moet je je hond op je radar houden als je buiten bent. Als je het proces makkelijker wilt maken, hondenoppas om je hond in de gaten te houden.

Niet alleen zullen deze stappen ervoor zorgen dat de likjes van je harige vriend een minder risico vormen, ze dragen ook bij aan de algehele gezondheid van je hond.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.