Training & Tips - 13 mrt. 2019

Rouwen om het verlies van jouw hond

We willen er natuurlijk niet aan denken, maar het moment komt voor elke hondenliefhebber komt helaas een keer voorbij; het nemen van afscheid van jouw trouwe viervoeter. Soms gaat dat via natuurlijke weg, maar in sommige gevallen moet een hond worden ingeslapen. In beide gevallen zorgt het voor veel verdriet en is rouwen een normaal proces, dit is absoluut niet iets om je voor te schamen. Toch zijn er nog taboes rond rouwen bij honden, helaas. Gelukkig kun je altijd kiezen om afscheid te nemen op je eigen manier. Dit moet je weten als je hond te overlijden komt.

Moet ik mijn hond laten inslapen of niet?

Gelukkig worden alle honden in Nederland dankzij betere kennis en verzorging steeds een beetje ouder. Als een hond niet door een natuurlijke oorzaak overlijdt, kan je als baasje te maken krijgen met de vraag van euthanasie. Het moment van laten inslapen is voor iedere hondeneigenaar erg lastig en een pijnlijk vraagstuk. Gelukkig kan je dierenarts hierbij helpen en adviseren. Bekijk goed of je dier nog vreugde haalt uit de dagelijkse dingen als eten, spelen, verzorgd worden en de andere dagelijkse activiteiten. Houd er wel rekening mee dat honden niet 'klagen' als ze pijn hebben. Honden zijn heel goed in het verbergen van pijn. Honden verbergen graag hun leed voor ons, omdat honden altijd trouw en blij willen overkomen naar hun hondenbaasje. Euthanasie kan - hoe moeilijk ook - onnodig lijden voorkomen.

Rituelen rondom het afscheid nemen van jouw hond

De tijd nemen om afscheid te nemen van jouw hond is belangrijk voor het verwerkingsproces. Ook is het goed om als je kinderen hebt, hun hierbij te betrekken. Juist kinderen zullen een groot gemis hebben van het verlies van de hond. Kinderen groeien namelijk om met honden en creëren een ontzettend sterke band. Je zou bijvoorbeeld een tekening kunnen maken, de spulletjes van de hond een mooi plekje geven of een fotoboek samenstellen met foto's van de hond en het gezin.

Na de dood kun je kiezen om de hond te begraven of cremeren. Na een crematie kun je er ook voor kiezen om het as uit te strooien of in een urn of bijvoorbeeld gedenksierraad te bewaren. Veel baasjes vinden het een fijn idee om de hond te begraven in de eigen tuin, dan is de hond toch nog een beetje dichtbij ondanks het enorme gemis. Dit mag niet zomaar per gemeente. Neem van te voren contact op met jouw gemeente en vraag om persoonlijk advies.

Niet iedereen hecht er waarde aan om de hond te laten begraven of cremeren. Vaak kan je via de dierenarts of de gemeente jouw hond laten ophalen. De hond wordt dan verwerkt door een destructiebedrijf dat er hernieuwbare brandstoffen van maakt. 

Ook een mooie manier om de dood van jouw hond betekenis te geven is het doneren van jouw hond aan de wetenschap. Er wordt onderzoek gedaan om ziektes te kunnen voorkomen en medicijnen te kunnen ontwikkelen.

Rouwen om het verlies van jouw hond

Een hond kan echt een belangrijk maatje zijn in het leven, een trouwe viervoeter. Rouw maakt dan ook geen onderscheid in soort dier: de één rouwt om het verlies van zijn hond met wie hij altijd samen was, de ander om zijn cavia of konijn dat ook een heel bijzonder beestje is geweest. Verwerk het afscheid van je dier dus op je eigen manier en doe wat goed voelt voor jezelf. Schaam je absoluut niet voor het rouwen om het verlies van jouw huisdier. Alle dieren nemen een bijzondere plek in ons hart in.

Ziektekostenverzekering voor honden

Aan het eind van het leven van jouw hond kun je voor extra kosten komen te staan. Als je besluit om nog geen euthanasie maar juist palliatieve zorg te verlenen, dan moet je rekening houden met extra ziektekosten die aardig kunnen oplopen. Daarom kan het verstandig zijn om daar nu al geld voor apart te zetten of een ziektekostenverzekering voor de hond te nemen. 

Neem ik weer een nieuwe hond na het overlijden van mijn vorige hond?

Als jouw hond is overleden kan het huis behoorlijk leeg en stil aanvoelen. Veel mensen besluiten dan ook om na het overlijden van hun hond weer een nieuwe hond in huis te nemen. Sommige baasjes wachten daar wel nog een tijdje mee omdat ze vinden dat de vorige hond niet vervangen kan worden. Andere baasjes vinden het juist fijn om én te kunnen rouwen, én een nieuwe hond een veilig thuis te bieden. Ook hier geldt dat er voor rouwen geen regels gelden en dat ieder het op zijn eigen manier doet. 

Dierenoppas worden

Het verwerken van het verlies kan worden gedaan door op andere honden te passen als betrouwbare hondenoppas in jouw buurt met WatchMyDog. Het oppassen op een andere hond kan zorgen voor het opvullen van een leegte. Bovendien heb je dan toch weer een soort maatje waarmee je lekker kunt gaan wandelen.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.