Gezondheid - 28 jan. 2019

Waarom likt een hond zichzelf, het hondenbaasje en andere honden?

Sommige hondeneigenaren vinden het geen probleem, andere hondeneigenaren leren het hun hond het liefste af; likken. Waarom likt een hond en is het krijgen van een lik van een hond gevaarlijk en besmettelijk?

Waarom likt een hond?

Honden likken andere honden om verschillende redenen. Honden likken normaal gesproken hun baasje als ze vertrouwd zijn, het laat zien dat ze zich op hun gemak voelen met degene met wie ze zijn. Als een hond erg vaak en zeer langzaam likt dan doet hij dit omdat het zo eenmaal in zijn systeem zit, dit komt namelijk door het feit dat een hond normaal de puppy’s ook likt. De honden likken normaal de puppy’s om ze gerust te stellen. Ze kunnen ze op die manier schoonmaken en behoeden voor de buitenwereld.

Het likken zorgt er daarnaast ook voor dat de geur van de puppy’s minder zal worden. Dit is een soort beschermingsmechanisme om roofdieren af te doen schrikken, aangezien de geur van hondenslijm sterk door andere dieren geroken kan worden. Het is eigenlijk het soort afbakenen van territorium, maar dan in een manier om te verdedigen. Als een oudere hond een andere oudere hond likt dan is het een vorm van eerbied. De honden maken op die manier kennis met elkaar, wanneer ze elkaar likken dan weet je vrijwel zeker dat die honden goed met elkaar op kunnen schieten. De honden zorgen er hiermee als het ware voor dat ze elkaar geruststellen.

Het langzaam likken van de snuit en het lichaam heeft als doel de ander te 'verzorgen’. Andersom kan het likken rondom de bek ook betekenen dat de hond verzorging vraagt. Dit soort likjes geven honden niet alleen aan soortgenootjes maar ook aan mensen. Kom je thuis en gaat je hond van blijdschap je gezicht, handen en voeten likken? Dan betekent dat: 'ik ben zo blij dat je er bent, verzorg mij en geef mij aandacht!'

Een hond die een andere hond rond de bek likt doet dat uit eerbied. Vaak zie je daar ook andere kalmerende signalen bij zoals een lage kwispelende staat.

Honden kunnen ook over hun eigen lippen likken. Vaak gaat dit dan gepaard met andere kalmerende signalen zoals smakkende geluidjes en gapen. Dit betekent dat de hond stress voelt opkomen. Het is belangrijk om dit soort signalen te herkennen en te begrijpen.

Waarom likt een hond zichzelf?

Het is normaal gedrag dat honden zichzelf likken. Dat doen ze om zichzelf schoon te houden, bijvoorbeeld rond de pootjes, de buik of geslachtsorganen. Als de hond overmatig likt op één en dezelfde plek, dan kan er echter iets meer aan de hand zijn. Laat je hond dus niet te langer dan nodig rondlopen met problemen en check bij het likken of je hond pijn heeft, neem eventueel contact op met een dierenarts.  

Regelmatig likken kan een teken van stress of verveling zijn. Zorg ervoor dat jouw hond voldoende afleiding heeft. Leer jouw hond bijvoorbeeld hondentrucjes aan of misschien is er iets anders in het huishouden wat voor eventuele spanningen zorgt? Houd je hond zijn gedrag altijd goed in de gaten, voor wie oplet zal zien dat een hond jou met zijn lichaamstaal heel veel belangrijke informatie geeft!  

Is een lik van een hond besmettelijk of schadelijk voor mijn gezondheid?

Het is onjuist dat hondentong schoon en zelfs heilzaam is. Een hondentong bevat bacteriën en daar kunnen ook ziekteverwekkers tussen zitten. Laat een hond dus nooit aan wondjes likken en geef ook geen kusjes op de mond.

Echter, bacteriën vind je overal, op je vaatdoekje in de keuken zitten meestal veel meer bacteriën dan op een hondentong. Een vrolijke begroeting van je hond moet dus gewoon kunnen. Wil je liever niet dat je hond je gezicht likt? Straf hem dan niet maar zeg duidelijk 'nee' en laat hem bijvoorbeeld als alternatief aan je hand snuffelen of likken. De hond bedoelt het goed en is enorm blij het baasje weer te zien! 

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.