Gezondheid - 5 nov. 2018

Wat zijn de tekenen van een allergische reactie bij honden?

Hoe herken je een allergische reactie bij een hond? Is mijn hond allergisch? Heeft mijn hond een allergie voor iets? Jeuk, ontsteking, niezen en hijgen zijn slechts enkele van de symptomen die worden veroorzaakt door allergische reacties bij honden. Helaas zijn er voor kleine hondjes talloze allergenen in de lucht en het milieu die gevoelige puppy's verontrust en ongemakkelijk maken. Om besmetting te voorkomen, is het handig om de eerste tekenen te kunnen herkennen van een allergie bij jouw trouwe viervoeter!

Lees verder om te ontdekken hoe jij een allergische reactie kunt herkennen. Ook geeft WatchMyDog een paar tips om jouw hond te helpen bij het verlichten van de symptomen tijdens de behandeling.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie bij honden?

In dit artikel zullen er zes symptomen van een allergische reactie bij honden worden besproken. De zes symptomen van een allergische reactie bij honden zijn jeuk, zwelling, boosheid, sinusproblemen, haaruitval, anafylaxie.

  • Jeuk – Overmatig jeuken, likken of bijten wat kan leiden tot zeer pijnlijke of zelfs geïnfecteerde delen van de huid, is een teken van een mogelijke allergische reactie.
  • Zwelling – Kijk uit voor tekenen van zwelling, vooral op of rond het gezicht van uw hond.
  • Boosheid – Braken en of diarree kunnen tekenen zijn van een allergische reactie, maar als het een allergische reactie is op voedsel zullen er vaak ook andere externe symptomen zijn.
  • Sinusproblemen – Jouw hond kan op een zeer herkenbare manier op sommige allergenen reageren zoals niezen en ademhalingsproblemen.
  • Haaruitval – Een normaal niveau van verlies is te verwachten bij honden in alle soorten en maten, maar als u kale plekken opmerkt is dat een waarschuwing voor een allergieprobleem.
  • Anafylaxie – Waarschijnlijk de meest verontrustende en ernstige vorm van alle allergische reacties. Een anafylactische shock kan zeer schrijnend zijn, met symptomen die uiteenlopen van zwakte tot instorting en in zeer ernstige gevallen ook fataal kan zijn.

Laten we de tekenen van een mogelijke allergische reactie eens wat gedetailleerder bekijken.

Jeuk bij honden door een allergische reactie

Jeuk is een van de meest voorkomende symptomen van een allergische reactie bij honden. Jouw hond kan jeuk in een bepaald gebied hebben of over het hele lichaam. De oren, poten, gezicht, oksels zijn de meest voorkomende gebieden waar een hond jeuk heeft door een allergie. Je zult merken dat jouw hond deze plekken vaak krast, bijt of likt, wat na verloop van tijd kan leiden tot ontsteking en haaruitval. Als de allergieën van jouw hond ernstig of langdurig zijn, kunnen ze hun huid traumatiseren door te krabben waardoor open wonden en infecties kunnen ontstaan. Het is belangrijk dat je een dierenarts om advies vraagt, wanneer je voor het eerst merkt dat jouw hond meer dan normaal krabt.

Zwelling bij honden door een allergische reactie

Allergieën kunnen overal op het lichaam van jouw hond zwelling veroorzaken, maar het gezicht wordt het vaakst aangetast. Gezichtszwelling is te herkennen aan zwelling rondom de ogen, snuit of oren van de hond. Het is meer merkbaar bij kortharige rassen, maar elke hond met allergieën kan zwelling ervaren. Dit symptoom gaat meestal gepaard met jeuk, de hond krabt hierdoor aan het gezicht om de jeuk te verminderen. Dit kan op den duur de zwelling en jeuk verergeren. Dit bijbehorende krabben is waarschijnlijk de belangrijkste indicator van een allergieprobleem als u een hond met een lange coating heeft. Zwelling door allergieën kan gemakkelijk met medicijnen worden behandeld en kan uw hond bijna onmiddellijk verlichting bieden van hun symptomen.

Verstoorde buik bij honden door een allergische reactie

Braken en diarree wijzen vaak op een voedselallergie, maar problemen met de spijsvertering kunnen voorkomen bij elk type allergeen. Als uw hond allergisch is voor een bepaald voedsel, kunnen deze zowel een maagklachten hebben als huidproblemen, of zij kunnen jeuk krijgen zonder braken en diarree. Honden met voedselgevoeligheden hebben de neiging om meer problemen te hebben met ingrediënten zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, zuivelproducten, tarwe en maïs. Het probleem van een verstoorde buik bij honden door een allergische reactie kan vrij gemakkelijk elk type voedsel zijn, daarom is het zo moeilijk om een ??diagnose te stellen. Als de allergieën van jouw hond niet seizoensgebonden zijn, heeft het probleem waarschijnlijk meer te maken met voedsel en zal de dierenarts een tests kunnen voorstellen of een nieuw dieetplan te proberen.

Sinusproblemen bij honden door een allergische reactie

Verschillende allergenen in het milieu kunnen ontsteking en congestie veroorzaken in de sinussen van jouw hond. Denk aan de laatste keer dat je een zware verkoudheid had, je voelde je waarschijnlijk ellendig. Als jouw hond een sinusallergie heeft, merk je mogelijk een duidelijke afscheiding uit de ogen en neus, gevoelige en ontstoken neusholten, rode en ontstoken ogen, ademhalingsmoeilijkheden en niezen.

Haaruitval bij honden door een allergische reactie

Pelsafscheiding is tot op zekere hoogte normaal, maar als jouw hond significante dunner wordende of kale plekken heeft is jouw hond waarschijnlijk allergisch voor iets in de omgeving. Haarverlies kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op voedsel, vlooien of door in contact te komen met een allergeen. Het haarverlies kan overal op het lichaam van jouw hond voorkomen en kan geleidelijk in de loop van de tijd gebeuren, of als gevolg van constant likken en krabben. Het is belangrijk om de vacht van jouw hond goed te verzorgen. Als de vacht van jouw hond dunner of fragmentarisch wordt, moet je snel met de dierenarts spreken, omdat deze zich over het hele lichaam kan verspreiden als de hond niet snel wordt behandeld.

Anafylaxie bij honden door een allergische reactie

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die meestal optreedt binnen enkele minuten nadat uw hond in contact is gekomen met het allergeen. De symptomen van anafylactische shock omvatten ademhalingsmoeilijkheden, zwakte, instorten en het verlies van controle over de darmen en de blaas. Het kan fataal zijn en belangrijke organen treffen, daarom moet het altijd als een noodsituatie worden gezien. Honden kunnen anafylaxie ervaren voor elk type allergeen, maar komen vaker voor nadat de hond een vaccin heeft gekregen. Neem direct contact op met de dierenarts bij dit symptoom.

Hoe lang duurt een allergische reactie bij honden?

De tijd, die het kost om de allergiesymptomen van jouw hond zichtbaar te zien is afhankelijk van het soort reactie en de gevoeligheid voor het allergeen. Met ernstige reacties zoals hierboven vermeld, treden de symptomen binnen enkele seconden tot minuten na blootstelling op.

Gezichtszwelling door allergieën is over het algemeen niet levensbedreigend en treedt gewoonlijk binnen 30 minuten tot enkele uren na blootstelling aan het allergeen op. Indien onbehandeld, kan de zwelling na één tot twee dagen verminderen, maar langdurige blootstelling aan allergenen zal een diagnose en behandeling nodig hebben om jouw hond te helpen een comfortabeler leven te leiden.

Met huidallergieën kan het probleem geleidelijk optreden, enkele uren nadat de hond in contact is gekomen met het allergeen. Huidallergieën kunnen worden veroorzaakt door een hoger pollen-, schimmel- en schimmelniveau in de omgeving, wat betekent dat allergieën optreden als de seizoenen veranderen.

Bij sommige honden kunnen voedselallergieën langzaam ontstaan ??door constante blootstelling aan dezelfde ingrediënten of een slecht dieet. Langdurige blootstelling aan hetzelfde dieet kan darmontsteking en een probleem met de naam ‘leaky gut syndrome’ veroorzaken. Dit is een aandoening, die de darmwand beschadigt om toxines en bacteriën in de bloedbaan te laten komen. Wanneer het immuunsysteem de toxines probeert te bestrijden, veroorzaakt dit een allergische reactie. Je kunt de ontwikkeling van voedselallergie voorkomen door voedsel te roteren en een kwalitatief beter eiwitrijk dieet aan te bieden.

Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft wat betreft hondentips, advies en veel meer!

Suggested Post

Gezondheid - 29 jul. 2020

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet?

Hoe voorkom ik dat mijn hond te veel eet? Zoals veel mensen zijn er sommige honden die iets te veel van de maaltijd gen...

Training & Tips - 20 jul. 2020

Hond en thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Dat lijkt voor hondenliefhebbers en eigenaren ideaal, toch? Lekker knuffelen, ee...

Community - 18 mei 2020

COVID-19: Hoe we onze community veilig houden

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk gehoord van COVID-19. Voor een actueel overzicht van de gevolgen voor Nederland...

Weetjes en feitjes - 26 jul. 2019

Hoe ga je met de hond om met deze extreme hitte en hoge temperaturen?

Het is zomer in Nederland! Het is langer licht en de temperaturen lopen hoog op. Overal om je heen zie je hondenbaasjes...

Training & Tips - 29 jun. 2019

5 Tips om ervoor te zorgen dat je buren niet klagen over jouw hond

Je komt thuis na een lange werkdag, opgewonden staat je hond te zien wachten om je thuis te verwelkomen. Maar ten eerste...

Recent Comments

  • No comments are available.